Hendrik van Lunteren

Landgoed Loenen heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Vanaf de 14e eeuw hebben diverse eigenaren al dan niet met hun eigen familie op het landgoed bewoond. Na meerdere verwoestingen in verschillende oorlogen en kruiend ijs op de Waal is vanaf 1825 het huidige landgoed Loenen ontstaan.

Bij de aanleg van de parkaanleg in landschapsstijl op landgoed Loenen is waarschijnlijk de Utrechtse landschapsarchitect Hendrik van Lunteren (1780-1848) betrokken. Er zijn geen documenten, kaarten, literatuur of contemporaine afbeeldingen bewaard gebleven die zijn betrokkenheid bewijzen maar specifieke onderdelen in de aanleg verraden zijn ‘handschrift’ als ontwerper van deze parkaanleg.

Hendrik van Lunteren werkte vanaf 1803 vanuit zijn kwekerij ’Flora’s Hof’ aan de voet van de Domtoren in de binnenstad van Utrecht. Zijn onderneming groeide in de loop der jaren uit tot een groot familiebedrijf genaamd ‘Kwekerij H. van Lunteren en zn’.

Het ontwerpen en aanleggen van tuinen en parken in landschapsstijl was een belangrijk onderdeel van de activiteiten van dit gerenommeerde bedrijf. Zijn parken hebben vaak een ongedwongen landelijke en natuurrijke sfeer, die bijvoorbeeld duidelijk afwijkt van de parkontwerpen van zijn tijdgenoot J.D. Zocher jr., wiens parken zijn te herkennen aan sterker gestileerde vloeiende lijnvoering in de wandelpaden en in de oevers van grootschalige waterpartijen. Hendrik van Lunteren werkte veel in provincies Utrecht en Gelderland en heeft verschillende parken in de Betuwe gemaakt, waarvan de aanleg van Huis te Brakel nog bestaat.

Ook het feit dat de familie Fabricius-Hooft op Utrecht was georiënteerd is een aanwijzing voor zijn betrokkenheid; Van Lunteren werkt veel voor ‘Utrechtse families’.

Hendrik van Lunteren

Hendrik van Lunteren (Doorn, 3 september 1780 – Utrecht, 18 mei 1848) was een Nederlandse tuinarchitect en kweker.

Na een studie van een jaar in Engeland kwam Van Lunteren begin 19e eeuw in de stad Utrecht te wonen. Onderaan de Domtoren begon hij met zijn broer dankzij een nalatenschap van Hendrik Swellengrebel jr. in de Servetstraat een kwekerij onder de noemer Flora’s Hof. Hij kweekte er onder meer vruchtbomen en oranjeriegewassen. De kwekerij kreeg al spoedig het predicaat Hofleverancier.

In Utrecht ontwierp Hendrik van Lunteren het park rond de buitenplaatsen Het Hoogeland en Oorsprong. Ook diverse andere ontwerpen zijn van hem bekend zoals Randenbroek te Amersfoort, het Engelse Werk te Zwolle, het Valkhof te Nijmegen, Landgoed Pijnenburg te Baarn en Sandwijck en vermoedelijk Vollenhoven te De Bilt. Zijn ontwerpen karakteriseren zich door een gebruikmaking van de Engelse landschapsstijl. Familie van Van Lunteren, zoals zijn zoon Samuel Adrianus, trad in zijn voetsporen, en hield nog twee generaties de kwekerij in stand. Rond 2009 is op een deel van de oude kwekerij een tuin ingericht.

 

Bron: Wikipedia

 

Reviews booking.com Wat zeggen onze gasten?